Gemeente Dijk en Waard start digitale aanbesteding spoorwegonderdoorgang Heerhugowaard


Natalie Rohlof

Gemeente Dijk en Waard werkt hard aan de herontwikkeling van het Stationsgebied Dijk en Waard. In de komende jaren ondergaat het gebied in Heerhugowaard een ware metamorfose. De Zuidtangent wordt opnieuw ingericht en er komt een spooronderdoorgang voor auto’s, fietsers en voetgangers. Begin november ging de gemeenteraad akkoord met de plannen en financiering van de nieuwe, veilige verkeersroute naar het Stadshart. Dat betekent dat de aanbesteding voor de spoorwegonderdoorgang van start kan. Dankzij de complete informatiepositie van de gemeente in het PIM-platform wordt dat een grotendeels digitale aanbesteding. En daarmee kan de gemeente aanzienlijk besparen en versnellen.

Complexe processen

Stationsomgevingen zijn over het algemeen erg complex om te ontwikkelen door de diversiteit aan functies en de veelvoud aan stakeholders. Denk dan aan de verschillende soorten reizigers die gebruik maken van het stationsgebied, maar ook aan winkels, woningen en kantoren. Die complexiteit maakt dat de ontwikkeling van zo’n gebied vaak traag en onoverzichtelijk verloopt. De gemeente Dijk en Waard schakelde daarom PIM.info al in een vroeg stadium in om alle projectinformatie overzichtelijk in beeld te brengen. Alle informatie uit de omgeving en de voorgaande fasen is samengebracht op het PIM-platform. Hierdoor is een integraal beeld van de omgeving, de kansen en de risico’s ontstaan dat goed van pas komt in de aankomende aanbestedingsprocedure.

Besparen en versnellen

De gemeente Dijk en Waard stelt in overleg met ProRail de bestanden digitaal beschikbaar aan de aanbestedende partijen in het PIM.platform. Alle relevante projectinformatie, ook die uit eerdere ontwikkelingen, is terug te vinden en te beoordelen in het platform, compleet en gevalideerd. De aanbieders hoeven zich dus niet te worstelen door een grote hoeveelheid losse PDF-bestanden of incomplete data-sets. Daarmee verwacht de gemeente dat de risico’s beter zijn in te schatten, waardoor de inschrijvingsprijzen 2 tot 4% lager kunnen uitvallen. Daarnaast rekent de  gemeente erop dat de uiteindelijke werkzaamheden ook sneller uitgevoerd kunnen worden, omdat aanvullende onderzoeken niet nodig zijn. De gemeente start met de digitale aanbesteding van de aantakkende Zuidtangent (N242). Later volgt ook de digitale aanbesteding van de spooronderdoorgang zelf.

naar
overzicht
NIEUWS

kom
in contact
MET PIM